Eu nu strivesc corola de minuni a lumii – Lucian Blaga

Iunie 19, 2009 at 2:00 pm Lasă un comentariu

Lucian Blaga reprezinta, alaturi de Arghezi, cea mai complexa personalitate poetica a epocii interbelice. Este un poet modern de factura eclectica, prin amestecul de traditie si inovatie, prin absenta puritatii si prin conservarea unor elemente de versificatie traditionala in unele volume. Opera sa sta sub semnul expresionismului (curent literar modernist, caracterizat prin respingerea civilizatiei excesiv industrializate, prin interesul deosebit pentru mitologie si culturile arhaice).

Viziunea poetica a lui Blaga despre lume se circumscrie orizontului misterului. Misterul este un concept central in opera filosofica a lui, dar si in cea poetica. Din punct de vedere filosofic, pentru poet exista doua modalitati cunoastere, de raportare la mister: cunoasterea luciferica (minus-cunoasterea, care potenteaza misterul) si cunoasterea paradisiaca (plus-cunoasterea, care descifreaza misterul).

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” este o arta poetica deoarece deschide volumul „Poemele luminii”, configurand conceptia despre poezie si despre rolul poetului.

Poezia are o tema filosofica: cunoasterea, descriind prin metafore cele doua tipuri de cunoastere specifice sistemului filosofic blagian. Astfel, poetul diferentiaza „lumina mea” de „lumina altora”, cunoasterea luciferica decea paradisiaca. Lumina este o metafora a cunoasterii, asa cum se desprinde si din metafora care constituie titlul volumului. Poezia este contruita in jurul motivelor luminii si misterului, care definesc tema cunoasterii. Din aceste doua motive deriva motivul intunericului („adancimi de intuneric”).

Titlul poeziei pune in relatie eul poetic si lumea vazuta ca o „corola de minuni”. Prin verbul „nu strivesc” poetul isi precizeaza atitudinea fata de misterul lumii, iar forma negativa exprima o opozitie implicita fata de cei care distrug misterul.

Primele cinci versuri sunt o metafora care descrie universul si atitudinea eului liric fata de el. Universul este identificat cu „corola de minuni” care semnifica un univers armonios (prin forma corolei), dar si eun miracol (prin dimensiunea acestui univers). Miracolul este un efect direct al cunoasterii prin contemplare. Eul liric este simbol indirect al ocrotirii si anticipeaza, prin negatiile verbale, opozitia: „eu nu ucid” – „altii ucid” ; „eu nu strivesc” – „altii strivesc”. Universul este o suma permanenta de taine care se reveleaza eului liric intr-o enumerare metaforica: „flori”, „ochi”, „buze”, „morminte”.

Atitudinea fata de taina impune doua metode opuse de cunoastere: incercarea de a descifra taina (cunoasterea paradisiaca), respectiv acceptarea tainei si cresterea ei (cunoasterea luciferica). Astfel, marca eului liric dublu notata („dar eu / eu cu lumina mea sporesc”) sugereaza optiunea poetului pentru modelul cunoasterii luciferice. Suportul generarii misterului este iubirea („caci eu iubesc / si flori si ochi si buze si morminte”). Versurile finale explica si clarifica viziunea eului poetic asupra lumii, bazata pe iubire.

Din punct de vedere prozodic, texul este alcatuit din douazeci de versuri libere, in metru diferit, expuse tipografic in versuri lungi si versuri scurte. Forma aleasa este o sugestie clara a eliberarii de canonul formei. Optiunea poetului pentru versul liber si lipsa elementelor de prozodie clasica permit exprimarea fluxului ideilor si a intensitatii sentimentelor, precum si eliberarea de rigorile prozodice clasice. Aceasta este o forma a modernismului poetic.

In concluzie, conceptia despre poezie a lui lucian Blaga se circumscrie problematicii cunoasterii. Astfel, cunoasterea este inteleasa in doua dimensiuni, prin raportare la mister: descifrare si incifrare, rolul poetului fiind acela de a spori misterul.

Entry filed under: Uncategorized.

Joc secund (Din ceas, dedus) – Ion Barbu (poezia modernista) Leoaica tanara, iubirea (poezia neomodernista) – Nichita Stanescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Iunie 2009
L M M M V S D
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts


%d blogeri au apreciat asta: