Testament (poezie moderna) – Tudor Arghezi

iunie 19, 2009 at 12:05 pm Lasă un comentariu

In lirica moderna exista o desprindere de ceea ce este realitatea in acceptuine curenta, caci aceasta este restrictive. Uratul este sursa de inspiratie, fara a fi valorizat negativ, si de aici ia nastere estetica uratului. Astfel, printre constantele liricii argheziene se numara promovarea esteticii uratului si credinta in puterea de materializare a cuvintelor.

Marile teme argheziene ilustreaza apartenenta poetului la mai multe curente literare: poezia de inspiratie filosofica (tema ce izvoraste din nevoia umana de a-l cauta pe Dumnezeu, implicit de a atinge absolutul), poezia de angajare sociala (accentul cade pe oda dedicata stramosilor), poezia erotica (este singurul poet care canta iubirea amanata, clipa erotica asteptata reprezinta ineditul operei sale), poezia „faramei si a bobului marunt” (creatiile acestea alcatuiesc un univers al copilariei).

Poezia „Testament” deschide volumul de debun „Cuvinte potrivite”, publicat in anii maturitatii artistice, in 1927. Este una dintre cele mai cunoscute si complexe arte poetice din secolul XX, fiind arta poetica a lui Arghezi. Este un text prefata cu un titlu simbolic, fiind vorba despre o mostenire pe care o lasa urmasilor. Astfel, averea aceasta pe care o lasa este creatia lui: „nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte decat un nume adunat pe-o carte”.

Titlul lasa sa se inteleaga ca actul pe care-l intocmeste este nu pentru un urmas de sange („fiule”) si pentru generatiile ulterioare. Asadar, opera argheziana devine pentru noi „o zestre” si „o treapta” intre trecutul de truda si suferinta si un viitor in care cititorii sa ia aminte de acest trecut.

Poezia prin tematica este traditionala, dar prin limbaj este moderna. Astfel,opera faurita de el devine „clipa a implinirii”. Pentru umilintele indurate de stramosi, opera argheziana devine un gest de razbunare prin „slova de foc”.

Lexicul poeziei evidentiaza o lume a saraciei, a zdrentelor sub semnul „biciului” si al „ocarii”, punandu-se in antiteza o zona lexicala ce defineste arta: „muguri”, „preturi noi”, „vioara”, „frumuseti”. Exista si un camp semantic al unor expresii populare si arhaice: „vite”, „plavani”, „pe branci”, „gropi”. Substantivele  „hrisov”, „Dumnezeu de piatra”, „icoana” facaluzie la poezia de inspiratie religioasa. Astfel, pe tot parcursul poeziei este urmarita istoria traseului de solidaritate, a robilor pamantului cu uneltele lor, cu tarana: „un urcusi pe branci” (ilustreaza sacrificiile). Din acele vremuri vin catre noi ecourile unor vremuri ce pot redeveni frumoase doar prin arta. Sentimentul raspunderii fata de stramosi se evidentiaza si prin simbolul „osemintelor pierdute in mine”, „cenusa mortilor”. Se face trimitere si la poezia erotica „Domnita doarme lenesa pe canapea / Si sufera in cartea mea”.

In planul versificatiei, poezia „Testament” evidentiaza sase strofe inegale ca dimensiuni, cu masura si ritmuri variablie (versificatie moderna), dar cu rima imperecheata.

In concluzie, lirica argheziana este de esenta moderna datorita mai multor elemente, printre care rorul important pe care versurile argheziene il au in cultivarea esteticii uratului, noua maniera de utilizare a limbajului si abandonarea ideii de inspiratie divina in favoarea descoperirii poeticitatii in sinele profund.

Reclame

Entry filed under: Uncategorized.

In Gradina Ghetsemani (poezia traditionalista) – Vasile Voiculescu Joc secund (Din ceas, dedus) – Ion Barbu (poezia modernista)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

iunie 2009
L M M J V S D
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts


%d blogeri au apreciat asta: